Potens

Impotens, även känd som erektil dysfunktion, är ett tillstånd som drabbar miljontals män runt om i världen. Definitionen av impotens är oförmågan att få erektion eller att bibehålla en erektion under en längre tid. Det finns många olika typer av impotens, inklusive fysiska och psykologiska faktorer. Fysiska faktorer kan vara diabetes, hjärtsjukdomar och högt blodtryck, medan psykologiska faktorer kan vara stress och ångest.

Åderförkalkning, förhöjt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, prostataoperationer och MS är några av de vanligaste fysiologiska orsakerna till impotens. Förmågan till samlag kan även nedsättas av alkohol. Svartsjuka, prestationsångest och olust är exempel på psykologiska orsaker till erektionsproblem.

Orsaker till impotens

Impotens, även kallad erektil dysfunktion (ED), är ett tillstånd där en man inte kan få eller behålla en erektion som är tillräckligt fast för samlag. ED kan orsakas av fysiska eller känslomässiga problem. Fysiska orsaker till impotens är bland annat hjärtsjukdomar, diabetes, fetma, prostataproblem och låga testosteronnivåer. Känslomässiga orsaker till impotens är bland annat stress, ångest och depression. Behandlingen av impotens beror på den underliggande orsaken.

Behandling av impotens

Impotens är ett tillstånd som drabbar många män och kan leda till låg självkänsla och relationsproblem. Även om det finns många behandlingar för impotens, vill vissa män kanske inte söka behandling på grund av den stigmatisering som är förknippad med det. Behandling av impotens innebär vanligtvis terapier som medicinering eller kirurgi.

Förebyggande av impotens

Orsakerna till impotens är många och sträcker sig från psykologiska till fysiska problem. Det finns dock sätt att förebygga att impotens uppstår. Några av de metoder som kan användas för att förebygga impotens är livsstilsförändringar, till exempel att sluta röka och dricka alkohol, äta en hälsosam kost och träna regelbundet. Det finns också mediciner som kan tas för att förebygga impotens.