Kosttillskott

Det finns många olika typer av kosttillskott på marknaden, och alla har sina egna unika fördelar. Vissa människor tar kosttillskott för att förbättra sin allmänna hälsa, medan andra tar dem för att öka sina prestationer inom sport eller andra aktiviteter. Oavsett vilken anledning du har att ta kosttillskott är det viktigt att göra din egen efterforskning och hitta rätt för dig. Alla kosttillskott är inte skapade lika, och vissa kan vara farliga om de tas i höga doser.

Kosttillskott är ett komplement till den övriga maten man äter. Vitaminer, proteiner, kolhydrater och fetter är exempel på vanliga kosttillskott. Du bör endast använda kosttillskott om du har för lågt intag av något ämne eller kosten inte är tillräckligt allsidig.

Typer av kosttillskott

Tilläggsvitaminer och mineraler, även kallade kosttillskott, tas genom munnen i tablett-, pulver- eller vätskeform. De vanligaste typerna av kosttillskott är: vitaminer (A, B6, C, D och E), mineraler (kalcium, magnesium, selen), örter (ginkgo biloba, johannesört), aminosyror (glycin, taurin) och botaniska extrakt (hampafrö, ginseng).

Fördelarna med kosttillskott

Många människor tar kosttillskott varje dag för att förbättra sin hälsa. Även om det finns många skeptiker finns det också många som tror på fördelarna med kosttillskott. Kosttillskott erbjuder en mängd potentiella fördelar, från att förbättra den allmänna hälsan till att förebygga sjukdomar. Några av de vanligaste tillskotten är vitaminer, mineraler och örter.

Så här väljer du rätt kosttillskott för dig

Ordet kosttillskott framkallar en mängd olika bilder för människor. Vissa ser kosttillskott som en nödvändig del av sin kost, andra ser kosttillskott som ett sätt att förbättra sin hälsa. Oavsett vad du tycker om kosttillskott är en sak säker: kosttillskott är en stor affär. Vi spenderar miljarder på kosttillskott varje år, och kosttillskottsindustrin bara växer.

Kosttillskott och säkerhet

Kosttillskott av vitaminer och mineraler, som en gång i tiden ansågs vara ofarliga och säkra, är nu föremål för en betydande vetenskaplig granskning. En nyligen publicerad studie i Journal of the American Medical Association visade att multivitaminer ökar risken för död hos män. En annan studie som publicerades i New England Journal of Medicine kopplade samman kalciumtillskott med en ökad risk för hjärtinfarkt. Även om dessa studier har skapat mycket uppmärksamhet i media är det viktigt att sätta dem i perspektiv.

Hur vet du om du behöver ta kosttillskott?

När det gäller kosttillskott finns det många missuppfattningar. Människor tror ofta att de behöver ta ett tillskott för att de inte får alla näringsämnen de behöver från maten. Det är dock inte alltid fallet. Du kan behöva ta kosttillskott om du har ett medicinskt tillstånd som påverkar ditt näringsupptag eller om du inte äter en balanserad kost. Den genomsnittliga personen får i sig mer än den rekommenderade dagliga mängden vitaminer och mineraler. Tillskott ger dig inte alla de näringsämnen du behöver. När det gäller benhälsa kan dock tillskott vara en bra idé om du inte får i dig tillräckligt med kalcium eller D-vitamin genom kosten.

ÅterförsäljareBeskrivningMer info
Bodystore
Bodystore
9 av 10
Bodystore.com erbjuder ett komplett sortiment inom hudvård och hälsokost. Här hittar du varumärken som Weleda, Dr Hauschka, Allévo, Mivitotal och många fler.Från 45 kr
DinVitamin
DinVitamin
8 av 10
DinVitamin har ett av sveriges bredaste sortiment av hälsokost på nätet. Bland deras hälsokostprodukter hittar du vitaminer, kosttillskott, aminosyror, mineraler och även speciellt framtagna kosttillskott för dina specifika näringsändamål. Från 95 kr
GreatLife
GreatLife
8 av 10
På Greatlife.se hittar du produkter inom hälsokost, viktminskning, träning och ekologiska varor. GreatLife har som mål att erbjuda de bästa priserna på marknaden tillsammans med högkvalitativ service.Från 49 kr