Viktminskning

Viktminskning eller bantning är vanliga begrepp som används för olika sätt att ändra sitt sätt att leva, med målet att gå ner i vikt. Målsättningen är att förbruka mer energi än man får i sig genom mat och dryck. Detta kan exempelvis uppnås genom att äta mindre portioner, äta mindre energirik mat, öka fettförbränningen genom motion etc.

Människor letar alltid efter det nyaste och bästa sättet att gå ner i vikt och hålla den nere. Men det finns inget perfekt sätt att göra detta. Olika saker fungerar för olika människor. För att hitta rätt sätt för dig är det viktigt att lära sig om alla olika alternativ som finns. Den här artikeln ger en översikt över några populära metoder för viktminskning och bantning.

Fetma ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och vissa typer av cancer. Det ökar också kostnaderna för hälso- och sjukvården. Vi måste hitta sätt att hjälpa människor att gå ner i vikt och hålla den nere.

Vad som fungerar – Bantningsmetoder som leder till viktminskning

Bantning och viktminskning är två av de mest populära nyårslöftena. Men vad fungerar? Vilka är de bästa bantningsmetoderna för att gå ner i vikt och hålla den nere?

Det finns en mängd olika dieter som lovar snabb och enkel viktminskning. Alla dessa dieter är dock inte effektiva eller hälsosamma. Vissa dieter kan till och med vara farliga.

Så vad är det bästa sättet att gå ner i vikt? Att hålla en bra diet är en långsiktig livsstilsförändring som kan vara svår. Men det är ofta det mest effektiva sättet att gå ner i vikt och hålla den nere. “Tanken är att gå ner i vikt gradvis, över tid och genom att minska kalorierna i kosten”, säger Dr Barbara Leonard, huvudförfattare till en studie som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition.

Leonard och hennes kollegor vid University of Aberdeen i Skottland studerade 164 överviktiga personer. De tilldelade 83 av deltagarna slumpmässigt en fettsnål diet. De övriga 79 personerna ombads att följa en medelhavsdiet, där man betonar att äta mycket grönsaker, frukt och fullkorn, tillsammans med olivolja och fisk.

Efter 12 månader hade personerna på den fettsnåla kosten i genomsnitt gått ner 7 pund. Medelhavsgruppen hade förlorat 2 pund. “Våra resultat visade att det överlag inte fanns någon skillnad i viktnedgång mellan de två dieterna”, säger Leonard.

De två dieterna hade också liknande effekter på andra mått på hjärthälsa. I slutet av studien hade personer i båda grupperna inte större risk att dö av hjärtsjukdom eller stroke än de som inte följde dieten.

Vad som inte fungerar – Trenddieter och viktminskningsmetoder som inte fungerar

Det finns otaliga metoder för viktminskning och bantning, men de flesta människor vet inte vilka som fungerar och vilka som inte fungerar. I den här artikeln undersöker vi några av de mest populära viktminskningsmetoderna och dieterna och diskuterar varför de inte fungerar. Trend-dieter, som kålsoppa-dieten eller Atkins-dieten, är populära eftersom de lovar snabba resultat, men de är inte hållbara på lång sikt. Dessutom innehåller dessa dieter ofta mycket ohälsosamma mättade fetter och natrium. Trendiga dieter kan också orsaka psykologiska problem, som t.ex. ätstörningar eller känslomässiga problem.

Den största anledningen till att dessa trendiga dieter inte fungerar är att de är fattiga på fibrer och näringsämnen, vilket är anledningen till att du ofta känner dig hungrig efter att du har börjat med en trenddiet.

Konsekvenserna av jojo-bantning

I vårt samhälle ses det ofta som vackert och framgångsrikt att vara smal. Av denna anledning vänder sig många människor till bantning som ett sätt att gå ner i vikt. Forskning har dock visat att jojo-bantning kan få negativa konsekvenser både fysiskt och psykiskt. Fysiskt kan jojo-bantning leda till viktökning, ökat kroppsfett och minskad muskelmassa. Mental hälsa

Under de senaste åren har antalet personer som försöker gå ner i vikt ökat. Många av dessa människor lyckas dock inte gå ner i vikt och som ett resultat blir de frustrerade över sig själva eller sina kroppar.

Slutsats – Så behåller du din viktminskning över tid

För att gå ner i vikt och behålla den är det viktigt att ha en plan och hålla sig till den. Det finns många sätt att gå ner i vikt, men det bästa sättet att gå ner i vikt och behålla den är att äta hälsosamt och träna. Bantning är inte den enda lösningen, men det är en viktig komponent. Motion hjälper till att förbränna kalorier och hälsosam kost hjälper till att minska antalet kalorier du förbrukar. När du kombinerar kost och motion har du större chans att gå ner i vikt och hålla den nere.

 • GI-boxen
  8 av 10
  GI Boxen är ett effektivt verktyg för dig som vill komma i form snabbt och enkelt utan att laga mat själv. GI-boxen är näringsoptimerade maträtter som levereras direkt hem till dig både till lunch och middag. Lev hälsosamt och samtidigt gå ner i vikt genom att använda dig av läran om glykemiskt index (GI). GI-metoden är inte en bantningsmetod utan en mer hälsosam livsstil. Klicka här för mer info »
 • Lepigen.se
  8 av 10
  Lepigen är Skandinaviens mest kända viktminskningsmedel och har sålts i Sverige i över 10 år. Lepigen är till för dig som vill leva hälsosamt och samtidigt gå ner i vikt. Klicka här för mer info »
 • Top Forumla
  8 av 10
  Top Formulas sortiment av kosttillskott är anpassat för alla målgrupper. Deras sortiment innefattar allt ifrån Omega-3 och koffein till protein. En stor del av deras utbud tillverkas av dem själva i deras fabrik i Norrköping. Förutom de egentillverkade produkterna så är de även återförsäljare för ett antal marknadsledande märken. Klicka här för mer info »
 • Hälsoklubben
  8 av 10
  Hälsoklubben har ett väldigt intressant utbud av produkter för kropp och hälsa, vad sägs om multivitaminer, Aloe Vera-juicer, naturliga viktminskningsprodukter mm. Klicka här för mer info »